erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
72374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72374

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eertijds gekend als "De Clyne Librije". Smalle rijwoning van drie bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak (nok parallel aan de Boekhandelstraat) met laadvenster. Door middel van een gevelsteen "1614" gedateerd pand dat in zijn oorspronkelijke vorm vermoedelijk slechts uit twee bouwlagen bestond en waarvan enkel nog de doorlopende houten latei, de zandstenen speklaag en het metselwerk in de tweede bouwlaag resten. Later verhoogde en bepleisterde gevel met nagenoeg vierkante vensters, gedichte steigergaten en toevoeging van een laadvenster. Invoeging van een winkelpui, verlaging van de lekdrempels en vernieuwing van de kroonlijst in 1868. Meermaals gewijzigde winkelpui, de huidige gevat in een geblokte natuurstenen omlijsting, in inscriptie gesigneerd en gedateerd "P.STEVENS ARCHIT.1942".

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 15390 (bouwvergunning 30.10.1868); dossier 102104 (bouwvergunning 07.08.1942)

  • Waar is de tijd. 2000 JAAR Leuven en Oost-Brabant. Feesten, Boekhandelstraat 6, Zwolle, 2000, p. 135, 140.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.