erfgoedobject

Burgerhuizen uit het interbellum

bouwkundig element
ID
72376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72376
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Klassiek opgevatte burgerwoningen uit het interbellum die duidelijk onder invloed van de wederopbouwregels voor de oudste stadskern opgetrokken werden in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor plint en lekdorpels en similisteen voor hoekblokken en penanten in de erker.

De drie traveeën en drie bouwlagen tellende lijstgevels worden gekenmerkt door een gevelbrede erker, trapeziumvormig in nummer 4 en halfrond in nummer 6, waarboven een balkon met smeedijzeren balustrade.

Nummer 4, in 1929 naar ontwerp van F. Lefever gebouwd, wordt getypeerd door deur- en vensteropeningen met afgeschuinde bovenhoek en waaiervormig bovenlicht, en de balustrade met zon- en straalmotief. Gewijzigde begane grond met recent schrijnwerk en een breed venster ter vervanging van de oorspronkelijke garage.

Nummer 6. Eveneens in 1929 door architect F. Lefever ontworpen burgerwoning met een rondboogvormige deur en garagepoort, recent schrijnwerk in de steekboogvormige vensters, een balustrade met gekrulde motieven en in 1961 toegevoegde dakkapellen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 88999 (bouwvergunning 11.07.1929); dossier 88998 (bouwvergunning 19.07.1929); dossier 109749 (bouwvergunning 02.03.1961).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen uit het interbellum [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72376 (Geraadpleegd op )