erfgoedobject

Neoclassicistische herenhuizen

bouwkundig element
ID
72386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72386

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee neoclassicistische herenhuizen met bepleisterde lijstgevels van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd in 1860 op de plaats van een groter complex, waarvan in kern nog een deel bewaard bleef, zoals de muurankers met kram en krul en de biljoen met kapel doen vermoeden. Bepleisterde lijstgevels met twee rechthoekige koetspoorten en dito vensters - beluikt op de begane grond - met nog origineel schrijnwerk en hardstenen onderdorpels die in de tweede bouwlaag van nummer 8 als cordon zijn uitgewerkt. De met schijven afgedekte steigergaten in nummer 8 en de gestucte fries met cassetten in nummer 10 worden bekroond door ver uitkragende, geprofileerde kroonlijsten die niet in elkaars verlengde liggen en die in nummer 8 de ietwat vooruitspringende poorttravee volgt. De deur uiterst rechts in het gevelvlak leidt naar een gemeenschappelijk gangetje tussen nummer 6 en nummer 8.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische herenhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72386 (Geraadpleegd op 16-06-2021)