Winkel-woning De Phare

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woning De Phare

Beschrijving

Naar de plannen van architect Jean Tombeur in 1935 opgetrokken winkel-woning hoekpand van drie bouwlagen onder een plat dak met twee traveeën in de Franz Vermeylenstraat, één (deur)travee in de Constantin Meunierstraat en een op de begane grond afgeschuinde en op de verdiepingen verheven en afgeronde hoektravee. De lijstgevel met hardstenen aflijning is opgebouwd uit bruingele baksteen, deels in panelen met decoratieve verbanden, op een lage blauwe steen plint en werd sterk horizontaliserend uitgewerkt met doorgetrokken boven- en onderdorpels in blauwe steen, een brede similistrook boven de begane grond en een bakstenen rollaag onder de kroonlijst. De grote rechthoekige vensteropeningen met houten schrijnwerk worden opgedeeld door pilasters in kunststeen; de inkomdeur in de hoektravee wordt geflankeerd door halfronde, eveneens kunststenen kolommen. Boven de toegang de vroegere naam van het pand De Phare.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95392 (bouwvergunning 15.05.1935).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie