erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72399   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Burgerwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met vernieuwde dakrand, volgens de plannen van architect Jacques Van Meulebrouck uit 1933. De decoratieve lijstgevel is opgebouwd uit rode baksteen in halfsteens verband met afgeschuinde lintvoegen, in de borstweringen uitgewerkt als gekoppelde rollagen, en op de begane grond uit zwart geglazuurde tegeltjes in de hardstenen plint en in de getrapte deurportiek. In de tweede bouwlaag centraal een Frans balkon met metalen borstwering, geflankeerd door twee verheven bakstenen pilasters, en twee rechthoekige vensteropeningen, het geheel onder een vooruitstekende kunststenen latei; eenzelfde schema evenwel zonder Frans balkon en bovenlichten wordt herhaald in de derde bouwlaag. Oorspronkelijk houten schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92817 (bouwvergunning 10.08.1933).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72399 (Geraadpleegd op 08-07-2020)