erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72399

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met vernieuwde dakrand, volgens de plannen van architect Jacques Van Meulebrouck uit 1933. De decoratieve lijstgevel is opgebouwd uit rode baksteen in halfsteens verband met afgeschuinde lintvoegen, in de borstweringen uitgewerkt als gekoppelde rollagen, en op de begane grond uit zwart geglazuurde tegeltjes in de hardstenen plint en in de getrapte deurportiek. In de tweede bouwlaag centraal een Frans balkon met metalen borstwering, geflankeerd door twee verheven bakstenen pilasters, en twee rechthoekige vensteropeningen, het geheel onder een vooruitstekende kunststenen latei; eenzelfde schema evenwel zonder Frans balkon en bovenlichten wordt herhaald in de derde bouwlaag. Oorspronkelijk houten schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92817 (bouwvergunning 10.08.1933).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.