erfgoedobject

Modernistische rijwoning

bouwkundig element
ID
72400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72400

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische rijwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische rijwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische rijwoning van de hand van architect Marcel Claes uit 1935, bestaande uit een licht verheven, en hogeropgetrokken deurtravee met een hoog en smal glas in lood venster doorlopend over verschillende bouwlagen, en een brede venstertravee, met in de tweede bouwlaag een rechthoekig halfopen, halfgesloten erkervolume, uitlopend op een balkon met metalen reling in de derde bouwlaag. Het gevelparement is opgetrokken uit rode baksteen in halfsteens verband met teruggetrokken lintvoegen, op een hardstenen plint en wordt verrijkt met grote vlakken in simili bepleistering, onder meer boven de toegang, in de bekroning van de deurtravee en tussen het balkon en de dakrand van het platte dak. Sober houten schrijnwerk in de deur- en vensteropeningen en metalen schrijnwerk in het traplicht.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95215 (bouwvergunning 24.04.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische rijwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.