erfgoedobject

Groot hoekpand

bouwkundig element
ID
72403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groot hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Groot hoekpand bestaande uit twee rijwoningen (Naamsevest) van drie bouwlagen, opgetrokken in 1933 uit gele en rode baksteen en blauwe hardsteen naar een ontwerp van architect Leo Dierickx, dat verwijzingen vertoont naar het modernisme van de Amsterdamse School. Zeer decoratieve en plastische behandeling van de gevelopstand, verticaal geritmeerd door de rechthoekige vensteropeningen van eenzelfde travee te verbinden door licht verheven en terugwijkende gevelvlakken met brede rollagen en vooral door de deurtraveeën te accentueren met massieve, samengestelde pilasters op een hardstenen console, in de hoek hoger oprijzend met hardstenen bekroning. De tot borstweringshoogte opgetrokken plint en de omlijstingen van beide toegangsdeuren zijn eveneens in blauwe steen. Bij een recente verbouwing werd het oorspronkelijke platte dak vervangen door een leien zadeldak met zware houten kroonlijst en werd het houten schrijnwerk van de rechthoekige deur- en vensteropeningen vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92093 (bouwvergunning 05.12.1933).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Groot hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72403 (Geraadpleegd op )