Vrij Technisch Instituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrij Technisch Instituut

Beschrijving

Voormalige Sint-Pieters Ambachtsschool (SPAS), in 1920 in opdracht van de Gilde voor Ambachten en Neringen gebouwd naar ontwerp van J.F. Piscador, die voor de gilde onder meer ook de Volksbank van Leuven (Muntstraat 3) ontwierp. Het was een gebouw in verwaterde neotraditionele stijl, waarvan nu enkel nog het lage volume met opschrift "Gilde voor Ambachten en Neringen/ St.-Pieters/ Ambachts/ School", de poort en de erker herkenbaar zijn. Daar de gebouwen algauw te klein waren, werd naar ontwerp van J.F. Piscador een haakse vleugel (1921) achter de bestaande gebouwen opgetrokken, een werkhuis (1923) en het grote volume op de hoek van de Deken- en de Brabançonnestraat (1924). Het groeiende succes van de school zou ervoor zorgen dat reeds in 1928, vlak na de dood van J.F. Piscador, alle gebouwen verhoogd en uitgebreid werden (architecten F. en R. Vandendael). Vanaf dan had het gebouw zijn huidige uitzicht: een grootschalig complex in baksteen met een hoge hardstenen plint, speklagen in similisteen en sterk geleed door pseudo-kruis- en kloostervensters onder platte daken. De vleugel aan de Brabançonnestraat, opgetrokken in de jaren 1970, werd niet geïntegreerd in het oudere volume.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79425 (bouwvergunning 04.08.1924), dossier 88298 (bouwvergunning 21.09.1928 en 07.12.1928).
  • JUVEYNS L., J.F. Piscador. Een controversieel Leuvens neogotieker. Een bijdrage tot het Bouwkundig erfgoed van Brabant, Leuven, 1998.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs de oude universiteit naar het Begijnhof: Grote- en Oude Markt en de Naamsestraat, deel 3, Leuven, 1987.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie