erfgoedobject

Burgerhuis met bijgebouwen

bouwkundig element
ID
72407
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72407

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1933 kocht prof. R. Dequeker in de Dekenstraat een door het domein van de redemptoristen (Brabançonnestraat) omgeven bouwgrond waarop een langgerekte woning met bijgebouwen stond te midden van een boomgaard. Prof. Dequeker liet architect L. Fabri - net zoals hijzelf afkomstig uit Roeselare - een woning met bijgebouwen en een garage ontwerpen aan de nieuwe rooilijn, met behoud van het oudere woonhuis dat in de jaren 1970 vervangen werd door een nieuwbouw (Dekenstraat 34). Het klassieke bouwprogramma met de typische planindeling van een traditioneel dubbelhuis werd door L. Fabri vertaald naar een halfopen bebouwing in modernistische stijl: een kubusvormig volume onder een plat dak, getypeerd door verlaagde middentraveeën met een groen pannen dakschild en een centraal langgerekt balkon in de voorgevel dat geflankeerd wordt door overhoekse erkers die als torentjes boven de twee bouwlagen uitsteken. Bij de achtergevel sluiten de bijgebouwen aan: keuken, polygonale speelkamer, wasplaats, toilet en garage. Interieur. Sobere binnenafwerking met vloeren in cementegels in geel-bruine tinten, in de muur ingebouwde radiatoren met eenvoudige houten luikjes, houten binnendeuren met glazen strip (melkglas) en sober sluitwerk, decoratieve glas-in-loodschermen en voorheen als lambrisering uitgewerkte wandkasten. In 1958 door architect P. Dequeker aangepaste vestiaire met toilet.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72407 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.