erfgoedobject

Geheel van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
72409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72409

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van arbeiderswoningen die in 1899 eeuw gebouwd werden in opdracht van de Commissie voor Openbare Onderstand op gronden die in 1897 door de heer Van Campenhout en de familie Raevoet geschonken werden. Ensemble van enkelhuizen met twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typerend is de alternering van haast ononderbroken lijst- en puntgevels, gekenmerkt door een doorlopende lage, hardstenen plint, een bescheiden decoratie van gesinterde en witte baksteen (ontlastingsbogen en speklagen), een licht uitkragende bovenbouw en sierlijke houten windborden (nog bewaard in nummers 60-62, 78) in de puntgevels en een dubbele muizentandfries ter beëindiging van de lijstgevels.

Nummers 64-66, 71, 82: met nieuw gevelparement en gewijzigde gevelordonnantie die de ritmiek verstoort. Nummer 74: bleef volledig intact bewaard met origineel schrijnwerk, luiken en geprofileerde kroonlijst. Nummer 84: recent geschilderde gevel die het eenheidseffect verstoort. Nummer 86: met nog origineel schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 60747 (bouwvergunning 20.03.1899).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Geheel van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72409 (Geraadpleegd op )