Teksten van Burgerhuis in neorococostijl

Burgerhuis in neorococostijl ()

Voornaam burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van de tabaksmakelaar Florent Le Voir, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. De diepe rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien, nokrichting loodrecht op de straat). Het gebouw vormt een fraai ensemble met het aanpalende en gelijktijdig opgetrokken hotel Grisar door zijn generatiegenoot Joseph Hertogs.

Het hotel Le Voir behoort tot de rijpe periode van eclecticisme binnen het oeuvre van Thielens, gekenmerkt door het simultaan voorkomen van diverse neostijlen met klassieke inslag. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette hij omstreeks 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om kort voor zijn overlijden terug te keren tot een monumentale beaux-artsstijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit de jaren 1890 behoort het in Franse neorenaissancestijl ontworpen kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association op de Meir.

Asymmetrisch van opzet en horizontaal geleed door de puilijst, doorgetrokken lekdrempels en het klassieke hoofdgestel, onderscheidt de lijstgevel zich door een verzorgd parement uit natuursteen op een arduinen plint. Een oplopende, driezijdige erkerpartij met een houten bovenbouw en een leien masardedakje, bundelt over bel-etage en eerste verdieping de twee zijtraveeën. Blikvanger is de korfboogdeur met vierlobbig bovenlicht, gevat in een fijn geprofileerde spiegelboogomlijsting met een weelderig gebeeldhouwd rocailledecor van sluitstenen en voluten. Verder is de ornamentatie veeleer ingehouden, beperkt tot de rocaillefries van de gegolfde erkerbasis, de sluitstenen en imposten van de korf-, steek- en spiegelboogvensters, de consoles en panelen van het hoofdgestel, en de spiegelbogige dakkapel met voluten en pseudo-fronton. Opmerkelijk zijn de fraaie houten inkomdeur, de sierlijke smeedijzeren waaier van het bovenlicht, en de koperen lantaarn. De smeedijzeren garagepoort die het vroegere souterrainvenster vervangt, dateert van verbouwingswerken in 1933.

De plattegrond beantwoordt volgens de bouwplannen aan de typologie van het burgerhuis voor de vermogende klasse. Over de volledige breedte opgedeeld door de ruime traphal met bovenlicht, neemt op de bel-etage het salon de straatzijde in, en de suite van eetkamer met office, veranda en terras de tuinzijde. De eerste verdieping omvat het privé-salon en de grote slaapkamer met badkamer, de slechts via de diensttrap bereikbare tweede verdieping telt twee overige slaapkamers en een 'cabinet de toilette'. Het souterrain biedt onder meer ruimte aan de keuken, de mansarde aan de meidenkamers. Een ingrijpende verbouwing en modernisering van de woning in 1933, introduceerde een garage in het souterrain, en verplaatste de keuken naar de hoger gelegen office.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1896#1598 en 1933#43261.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neorococo burgerhuis ()

Statig enkelhuis in neorococostijl, uit 1896 naar ontwerp van E. Thielens. Natuurstenen lijstgevel van drie traveeën en souterrain en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met dakvenster en oei-de-boeuf. Opvallend keldervenster en uitspringende erkers rechts; doorlopende lekdrempels en kordons, klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, blind fries en houten kroonlijst op uitgelengde consoles. Gebogen vensters met op bovenverdiepingen sierlijke rocaillesleutels. Korfboogdeur in geprofileerde omlijsting met fel bewerkte sleutel en grillig, betralied bovenlicht in rijk uitgewerkte rocaille-omlijsting.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita