erfgoedobject

De Hansen hoeve

bouwkundig element
ID
72420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72420

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Hansen hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve vermeld in 1662 als Thijs Hansen Goet. Deze hoeve was waarschijnlijk de zetel van het belangrijke laathof Ellecom, oorspronkelijk eigendom van de abdij van Aldeneik, later van het kapittel van Aldeneik/Maaseik.

Het ressorteerde onder de schepenbank van Meeuwen. Het is één van de oudste landbouwontginningen uit de streek. Thans een gesloten hoeve, ontstaan uit een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat), zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), in de eerste helft van de 19de eeuw, geëvolueerd tot een tweeledige hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Van de huidige gebouwen zijn de noordvleugel, met stallen en schuur, en de op de achtergevel van het woonhuis aansluitende stalvleugel het oudst, en dateren waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis aan straatzijde dateert uit het midden van de 19de eeuw. De vleugel die het erf achteraan afsluit dateert waarschijnlijk uit het begin van de 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, aan straatzijde afgesloten met een bakstenen muur en een ijzeren hek.

Boerenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) op gecementeerde plint. Muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Rechthoekige beluikte vensters (strek) met recente lekdrempels. Rechthoekige deur in gecementeerde omlijsting. De zijgevels behielden hun vlechtingen, de aandaken zijn verdwenen.

Het haaks op de achtergevel aansluitende dienstgebouw, waarschijnlijk een voormalige stal, is thans gedeeltelijk ingebouwd. Zadeldak (Vlaamse pannen), gewijzigde poort en gewijzigde muuropeningen in de achtergevel. Zijgevel met aandak en vlechtingen.

Ten noorden van het erf, dienstgebouw met ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal, met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Dropmotief onder de dakrand, twee stalpoorten onder gebogen houten latei en korfboogvormige schuurpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken. Achter aan het erf een lage vleugel van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); recente gevel. Rechthoekige poorten onder houten latei.

  • De drie molens te Ellikom, (Ellikomkommertjes, 3, 1971, p. 143-149).
  • MOLEMANS J., Limburgse plaatsnamen, 4: Ellikom,Toponymica, XXII, 4, Leuven, 1975, p. 10.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Hansen hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.