erfgoedobject

Hoeve en afspanning Het Kruis

bouwkundig element
ID
72424
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72424

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten, voormalige hoeve en afspanning, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een gesloten geheel, met hovingen ten noorden, genaamd Cabaret La Croisette; in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid in grosso modo zijn huidige vorm; het was toen eigendom van P. Derconingen, burgemeester van Gruitrode. De huidige gebouwen schijnen te dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw; er zijn verscheidene verbouwingen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm, bereikbaar via de inrijpoort in het zuiden. Rondboogvormige, bakstenen inrijpoort onder zadeldakje; ten noorden van het erf bevindt zich de verbouwde poort naar de velden.

Woonhuis in de oostvleugel. Bakstenen gebouw van zeven (?) traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint en smeedijzeren muurankers met krullen. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rechthoekig (strek). De zuidzijgevel is recent, met een hardstenen kruis in de geveltop. De aansluitende stal is thans verbouwd tot woning; vijf traveeën en voorheen één, thans twee bouwlagen. Gewijzigde muuropeningen.

Voormalige dwarsschuur in de westvleugel, van één bouwlaag, voorheen voorzien van drie rondboogvormige schuurpoorten, waarvan slechts één behouden bleef. Voorts recente muuropeningen. In de zuidvleugel, het bakhuis en knechtenkwartier, één + drie traveeën en één bouwlaag, voorzien van rechthoekige vensters en deuren (strek); recente garagepoort.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en afspanning Het Kruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72424 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.