Rooiermolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Opitter
Straat Opstraat
Locatie Opstraat 98, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Rooiermolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige watermolen op de Itter, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als Moulin de Groot Roy. Langgestrekt, bakstenen gebouw uit midden 19de eeuw, met in de drie linkertraveeën het molenhuis, in de vier rechtertraveeën het woonhuis. Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Baksteenfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde en beluikte benedenvensters in een gecementeerde omlijsting; de benedenvensters van het molenhuis werden verbouwd; de zoldervensters van het woonhuis werden gewijzigd; halfronde zoldervensters in het molenhuis. Boven de woonhuisdeur een mergelstenen gevelsteen; aangezien het erf niet toegankelijk was kon hij niet gelezen worden. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen; hier bevond zich het thans verdwenen molenrad van het onderslagtype; het betonnen sluiswerk bleef bewaard. Recente dienstgebouwen.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Opitter

Opitter (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.