Geheel van vier burgerhuizen in neoclassicistische en art-nouveaustijl

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl en art nouveau, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Samenstel van lijst- en flankerende topgevels van drie bouwlagen onder pannen bedaking.

Bepleistering of gele baksteenbouw op arduinen plint; bovenverdiepingen met aflijnende lisenen. Natuurstenen banden en topstukken. Rechthoekige en brede rondboogvensters, laatstgenoemde respectievelijk op derde en tweede verdieping; sierlijke ijzeren leuningen onder meer van centraal balkon. Rechthoekige deuren.

Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Geheel van vier rijwoningen volgens repeterend schema, gebouwd in opdracht van de huis- en decoratieschilder Félix Augusteyns, naar een ontwerp door de architect Jos Baeyens uit 1912. Het rechter pand (nummer 2) heeft een lijstgevel met een neoclassicistisch stucdecor, de drie linker panden (nummers 4-6) zijn als eenheidsbebouwing ontworpen in art-nouveaustijl. Identiek van plattegrond beantwoorden de woningen aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met een enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken. De begane grond van het linker pand werd verbouwd tot inrijpoort.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1912#517 en 1912#1281.

Auteurs : Braeken, Jo