erfgoedobject

Klooster en school

bouwkundig element
ID
72454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72454
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Klooster en school, van 1879, in eclectische stijl. Het geheel heeft een complexe vorm: ten oosten een alleenstaand breedhuis, door een haakse vleugel verbonden met een parallelle, bredere vleugel. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), voorzien van lisenen en boogfriezen. Bakstenen plinten met hardstenen afwerking. Getoogde muuropeningen met bakstenen druiplijsten, de vensters met hardstenen lekdrempels, de deuren in een hardstenen omlijsting op neuten, met bovenlicht en hardstenen tussendorpel. Zijgevels met aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken, en lisenen.

De oostvleugel is een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en één bouwlaag; de verbindende vleugel telt één travee en één bouwlaag; de westvleugel telt zeven traveeën, met in de middentravee een risaliet; tegen de achtergevel hiervan een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes-grot. De oostvleugel heeft een hardstenen gevelsteen boven de deur, zonder opschrift of opschrift thans onleesbaar.

  • Meeuwen: 100 jaar vrij katholiek onderwijs, Meeuwen, 1979.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.