erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 72457   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72457

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Thans tweeledige hoeve, ontstaan uit een langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat) uit de eerste helft van de 19de eeuw, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

De huidige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Woonhuisvleugel ten noorden van het erf; ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur-stal-dwarsschuur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met smeedijzeren muurankers. Het woonhuis is een enkelhuis van drie traveeën met getoogde muuropeningen; de vensters beluikt. Twee getoogde stalpoorten onder gebogen houten latei en twee rechthoekige schuurpoorten onder houten latei. In de achtergevel, kleine getoogde vensters, getoogde deuren en twee halfronde stalvensters. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Het dienstgebouw aan de overzijde van het erf heeft als ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), op gecementeerde plint; dropmotief onder de dakrand. Het woonhuis is een enkelhuis van twee traveeën, mogelijk een voormalig bakhuis met getoogde muuropeningen en gewijzigde stalpoort. Twee schuurpoorten onder houten latei.

De gebouwen liggen aan een rechthoekig erf, geplaveid met Maaskeien, en afgesloten door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72457 (Geraadpleegd op 07-06-2020)