erfgoedobject

Modernistische burgerwoning

bouwkundig element
ID: 72469   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72469

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar de plannen van architect Georges Sterckx in 1936 opgetrokken modernistische burgerwoning met een lijstgevel van drie bouwlagen opgebouwd uit platte gele bakstenen op een plint uit blauwe hardsteen en onder een pannen zadeldak, waarin een gevelbrede dakerker, en afgelijnd door een ver uitspringende kroonlijst. De verheven bovenbouw met afgeronde hoeken bevat een getrapt verdiepte vensterpartij met in elke bouwlaag drie vensters tussen een doorlopende hardstenen lekdrempel en bakstenen rollaag, en gescheiden door halfronde zuiltjes in donkergrijze kunststeen, bovenaan versierd met een vergulde mozaïekboord. De decoratieve metselverbanden worden nog geaccentueerd door donkere schuin verdiepte langsvoegen zowel in het gevelvlak als in de lateien van deur- en vensteropeningen. Behalve de inkomdeur met diefijzer werd alle schrijnwerk evenals de kroonlijst vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97040 (bouwvergunning 05.08.1936).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Modernistische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72469 (Geraadpleegd op 25-09-2020)