erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72470   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72470

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie bouwlagen tellende rijwoning opgetrokken in gele baksteen op een hardstenen plint onder een pannen zadeldak, naar een ontwerp van architect Georges Decock uit 1938. In de tweede bouwlaag een erkeruitbouw die in de smalle deurtravee uitloopt op een halfrond balkon en in de derde bouwlaag op een breed, eveneens afgerond balkon met bakstenen borstwering. Beide balkons zijn voorzien van metalen relingen. De licht verdiepte vensterpartijen, gevat tussen doorlopende hardstenen lekdrempels en kunststenen lateien en gevuld met sober houten schrijnwerk, worden afgeboord door (half)ronde bakstenen zuiltjes, die verder ook de terugliggende inkomportiek op de begane grond met houten inkomdeur markeren.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99503 (bouwvergunning 21.12.1938).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Modernistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72470 (Geraadpleegd op 09-07-2020)