erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72472   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72472

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Naar een ontwerp van architect Georges Decock uit 1938 opgetrokken burgerhuis met een lijstgevel van drie bouwlagen onder een plat dak met hardstenen kroonlijst. De trapsgewijs verheven en hoger opgetrokken bovenbouw heeft in iedere bouwlaag telkens vier rechthoekige vensteropeningen gescheiden door kunststenen zuiltjes met vierkante voet en kapiteel, die steunen op een doorlopende hardstenen dorpel, en een doorlopende latei dragen. Het originele houten schrijnwerk van de vensters heeft een horizontale verdeling en gekleurd glas in lood volgens geometrisch motief in de bovenlichten. Op de begane grond worden het verdiept inkomportaal met dubbele houten deur met diefijzer en het brede guillotinevenster omvat door een kunststenen kader op een tot borstweringshoogte opgetrokken hardstenen plint.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99365 (bouwvergunning 04.10.1938).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72472 (Geraadpleegd op 09-07-2020)