erfgoedobject

Modernistisch woonhuis

bouwkundig element
ID
72474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72474

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch woonhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische rijwoning in 1936 opgetrokken naar een ontwerp van de Luikse architect G. Vossius en bestaande uit twee traveeën en drie bouwlagen, heden uitgebreid met een mansarde dakverdieping.

Sterk expressieve gevelopstand door veelvuldig in- en uitspringende gevelvlakken en door divers materiaalgebruik zoals gele baksteen en kunststeen met decoratieve accenten in bruine baksteen en hardsteen. De smalle deurtravee heeft op de begane grond een terugliggende inkomportiek met afgeronde hoeken in bruine baksteen en wordt in de bovenbouw verheven uitgevoerd, hoger opgetrokken en van de venstertravee gescheiden door een bakstenen pijler met decoratieve hardstenen deksteen. In de smalle venstertravee: een garagepoort op de begane grond, eveneens voorzien van afgeronde hoeken, een erkeruitbouw met kwartronde hoek in de tweede bouwlaag bovenaan uitlopend op een balkon met metalen buisreling. Horizontaal doorlopende luifels markeren iedere bouwlaagovergang. Het schrijnwerk van deur- en vensteropeningen, dat de gevel oorspronkelijk verticaal ritmeerde, werd vervangen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97357 (bouwvergunning 24.11.1936).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistisch woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72474 (Geraadpleegd op )