erfgoedobject

Bel-etagewoning

bouwkundig element
ID: 72476   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72476

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bel-etagewoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Door architect Georges Decock ontworpen bel-etagewoning van twee traveeën en drie bouwlagen plus mansardeverdieping, in 1936 opgetrokken uit oranjegele baksteen met sterk geprononceerde ontdubbelde onder- en bovendrempels uit kunststeen. Verticale geleding van de gevelopstand vanaf de tweede bouwlaag door bakstenen pijlers op gestileerde consoles en bekroond door een deksteen onder de houten kroonlijst. In de brede venstertravee, boven een vierdelige garagepoort met kunststenen omlijsting, een meerzijdige tot kroonlijsthoogte opgetrokken erkeruitbouw. Het originele houten schrijnwerk van deur- en vensteropeningen is versierd met gekleurd en reliëf glas in lood in de bovenlichten en met smeedwerk hekken op de begane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96837 (bouwvergunning 11.06.1936).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bel-etagewoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72476 (Geraadpleegd op 09-07-2020)