erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72479
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72479

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Naar plannen van Georges Decock in 1935 opgetrokken burgerwoning van twee traveeën en drie bouwlagen met plat dak, waarvan de oorspronkelijke winkelpui op de begane grond in 1957 werd verbouwd tot het huidige bandvenster. De brede venstertravee bevat verder in de tweede bouwlaag een driezijdige erkeruitbouw, uitlopend op een balkon met smeedijzeren balustrade in de derde bouwlaag, beiden gevat tussen twee bakstenen lisenen op gestileerde consoles in kunststeen ter hoogte van de latei van de etalage, die uitlopen in getrapte topstukken boven de (vernieuwde) kroonlijst. De gevelvlakken bestaan uit rode baksteen aangewend in verschillende decoratieve verbanden en horizontale en verticale muurbanden uit similibepleistering met grijze granulaten. Oorspronkelijk schrijnwerk op de verdiepingen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95996 (bouwvergunning 16.10.1935), dossier 113641/3379 (bouwvergunning 1957).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72479 (Geraadpleegd op )