erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
72480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72480

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkele rijwoning uit 1935 bestaande uit twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel met gevarieerde vensteropeningen (afgeschuinde hoeken in de derde bouwlaag) is opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband met teruggetrokken voegen en gevelbrede horizontale banden in kunststeenbepleistering met valse voegen, ter hoogte van de lateien. De inkomdeur met bovenlicht bevindt zich in een getrapte portiek met halfhoge penanten in blauwe steen overgaand in een horizontale band net boven de vensterdorpel. Het oorspronkelijke schrijnwerk van vensters, deuren en bovenlichten - voorzien van een geometrische decoratieve roedeverdeling -, evenals het houtwerk van de kroonlijst op klossen en consoles, bleef bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95794 (bouwvergunning 23.08.1935).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72480 (Geraadpleegd op )