erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72485
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72485

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning uit 1939 waarvan de lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen van de architect Victor Broos een sterke reliëfwerking en verticaliserend karakter meekreeg. Onder het pannen zadeldak met vernieuwde kroonlijst werden zowel de smalle deur- als brede venstertravee verdiept uitgevoerd en afgeboord door gevelhoge gelede pilasters, reeds aangezet in de getrapte hardstenen plint. In de venstertravee overspant een halfronde drieledige loggia, uitlopend in een balkon met smeedijzeren balustrade, een driezijdige vensterpartij met gedecoreerde houten stijlen op de begane grond. Boven de diep terugliggende inkomportiek met rondboog in de deurtravee bevindt zich een oculus met hardstenen druipsteen en een in kunststeen omlijst venster met verlaagde kruisverdeling en smeedwerk balustrade. Alle decoratief smeedwerk van inkomdeur en balustrades heeft een cirkelmotief.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99543 (bouwvergunning 05.01.1939).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 177.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72485 (Geraadpleegd op )