erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72489
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72489

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning van twee bouwlagen opgebouwd uit platte gele baksteen met geaccentueerde lintvoeg op een blauwe steen plint en onder een plat dak met een dakrand uit ceramische pannen, naar een ontwerp van architect Louis Van Roy uit 1939. De aandacht wordt vooral getrokken door de dubbelhoge asymmetrisch verdiepte inkompartij met een convex en een concaaf afgerond muurvlak, gekadreerd door de verticale vensterstrook links van de inkom en door het cordon in similibepleistering boven de vensteropening van de verdieping.

Op de begane grond leidt het horizontale bandvenster naar de rondbogige inkompartij met kunststenen omlijsting en smeedwerk versiering, op de verdieping verkrijgt het bandvenster een verheven borstwering op een doorlopende simililijst en loopt uit in een smal rechthoekig strookvenster. Recent vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99686 (bouwvergunning 22.02.1939).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 208.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72489 (Geraadpleegd op )