Arbeidershuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen

Beschrijving

Gaaf bewaard geheel van gekoppelde en in spiegelbeeldschema opgestelde rijhuizen, gebouwd door architect Théodore Van Dormael in 1906 op initiatief van de "Leuvensche Naamloze Maatschappij voor het aanschaffen van woningen voor de werkende klas".

De arbeiderswoningen bestaan telkens uit een smalle deur- en brede venstertravee, hetgeen een traditionele planopbouw verraadt, en drie verspringende bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verticale geleding van de gevelopstand vanaf de tweede bouwlaag door middel van bakstenen lisenen en overhoeks geplaatste bakstenen pijlertjes op witstenen consoles; horizontale geleding met doorlopende muurbanden in witte bakstenen en witstenen boogjesfries onder de houten kroonlijst. Gevarieerde deur- en vensteropeningen: rechthoekig met hardstenen latei op de begane grond, voorzien van een korfboogvormig ontlastingssysteem; in de tweede bouwlaag: alternerend getoogd (nummers 1-1A-3, 9-11, 14, 18, 19) en rechthoekig met hardstenen latei en korfboogvormig ontlastingssysteem met verdiepte boogvelden (nummers 5-7, 13); lage, rechthoekige vensters met latei uit metalen I-profielen versierd met rozetten in de als mezzanino uitgewerkte derde bouwlaag. Hardstenen inkomdeuromlijsting, waarboven verdiept muurvlak tussen witstenen hoekbanden met segmentboogvormig ontlastingssysteem. Alternerend gebruik van gele (nummers 1-3, 9-11, 19) en rode (nummers 5-7, 13, 14, 18) baksteen als parement en muurbanden, bogen en accenten uit respectievelijk rode en gele, alsook witte en blauwgroen geglazuurde baksteen. Origineel houten schrijnwerk van deur en vensters enkel nog terug te vinden in nummers 1-1A, 3 en 14; kroonlijst op klossen in nummers 3 en 9.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 67916 (bouwvergunning 05.07.1906), dossier 67917 (bouwvergunning 11.06.1906), dossier 67958 (bouwvergunning 14.06.1906), dossier 68119 (bouwvergunning 28.06.1906), dossier 67930 (bouwvergunning 11.06.1906).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie