Reeks gelijkaardige arbeiderswoningen

Beschrijving

Reeks gelijkaardige rijwoningen naar ontwerp van architect Théodore Van Dormael in 1912 opgetrokken als arbeiderswoningen van twee traveeën en drie verspringende bouwlagen, onder een pannen zadeldak. De gevels zijn opgebouwd uit rode baksteen op een hardstenen plint en versierd met muurbanden van witte baksteen. De details zijn telkens verschillend. In nummer 41 en 45 zijn alle deur- en vensteropeningen rechthoekig en gevat tussen hardstenen onder- en bovendorpels en voorzien van een bakstenen ontlastingssysteem. In nummer 43 zijn de vensters van de verdiepingen korfboogvormig met aanzetten in kunststeen, in nummer 45 segmentboogvormig met sluitstenen uit witte baksteen en voorzien van smeedwerk balustrades. Origineel houten schrijnwerk in nummers 41, 45, en 57.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 74197 (bouwvergunning 1912), dossier 74300 (bouwvergunning 1912), dossier 74146 (bouwvergunning 23.09.1912).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie