erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72502

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak van de hand van architect J. Bertrand, opgetrokken in gele baksteen in halfsteens verband en verdiepte lintvoeg op een hardstenen plint en met kunststenen lateien boven de grote openingen. De licht verheven gevel wordt gedomineerd door een ovaalvormige gesloten loggia op de tweede en derde bouwlaag in de brede venstertravee met een sterk vooruitspringende kroonlijst op klossen, die uitloopt in een open afgerond balkon in de smalle deurtravee. Nieuwe ramen en deuren vervangen het originele metalen afgerond schrijnwerk met horizontale verdeling; de roestvrij stalen buisvormige reling is eveneens een recente toevoeging.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99114 (bouwvergunning 25.06.1938).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72502 (Geraadpleegd op 15-04-2021)