Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Naar plannen van architect Albert Moerkerke opgetrokken breed rijhuis, georganiseerd rond een centrale trapzaal. Lijstgevel uit platte gele baksteen in Noords verband op een hoge hardstenen plint met accenten uit wit beschilderd beton en bakstenen rollagen, onder een plat dak met een dakrand uit zwarte ceramische pannen. De afwisseling van in- en uitspringende gevelpartijen zoals het tochtportaal van de inkom op I en de gevelbrede halfopen en halfgesloten erker met afgeronde hoeken op II, verleent de massieve compositie een zeker reliëf. Op de begane grond is er verder naast een breed bandvenster, een lage vierdelige garagepoort met bovenlicht omvat door een afgeronde hardstenen omlijsting. Een tweede balkon in de derde bouwlaag voorzien van een metalen, buisvormige, eveneens afgeronde balustrade en een oculus met gekleurd glas in lood boven een betonnen druipsteen ronden het geheel af. Origineel schrijn- en smeedwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 112721 (bouwvergunning 08.02.1956).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie