erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
72503
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72503

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar plannen van architect Albert Moerkerke opgetrokken breed rijhuis, georganiseerd rond een centrale trapzaal. Lijstgevel uit platte gele baksteen in Noords verband op een hoge hardstenen plint met accenten uit wit beschilderd beton en bakstenen rollagen, onder een plat dak met een dakrand uit zwarte ceramische pannen. De afwisseling van in- en uitspringende gevelpartijen zoals het tochtportaal van de inkom op I en de gevelbrede halfopen en halfgesloten erker met afgeronde hoeken op II, verleent de massieve compositie een zeker reliëf. Op de begane grond is er verder naast een breed bandvenster, een lage vierdelige garagepoort met bovenlicht omvat door een afgeronde hardstenen omlijsting. Een tweede balkon in de derde bouwlaag voorzien van een metalen, buisvormige, eveneens afgeronde balustrade en een oculus met gekleurd glas in lood boven een betonnen druipsteen ronden het geheel af. Origineel schrijn- en smeedwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 112721 (bouwvergunning 08.02.1956).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72503 (Geraadpleegd op 18-04-2021)