erfgoedobject

Modernistische burgerwoning

bouwkundig element
ID
72506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72506

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische burgerwoning uit 1935 naar plannen van architect Georges Sterckx (1883-1940).

Lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder een platte bedaking met een kroonlijst in beton. Het gevelvlak opgebouwd uit platte gele baksteen met afgeschuinde lintvoegen wordt onderbroken door een horizontale band in similibepleistering boven de eerste bouwlaag, en gevelbrede hoge rollagen in baksteen onder en boven de tweede en derde bouwlaag. Een ver vooruitspringend erkervolume in de brede venstertravee van de tweede bouwlaag, op rechthoekig grondplan en volledig bekleed met een beschilderde bepleistering, loopt uit op een afgerond balkon met metalen buisvormige balustrade in de smalle deurtravee en een balkon met rechte buisreling in de derde bouwlaag. Boven de kroonlijst: een buisvormige reling tussen twee van dekstenen voorziene bakstenen muurtjes als aanzet van een dakterras. Origineel schrijn- en smeedwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95709 (bouwvergunning 12.08.1935).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72506 (Geraadpleegd op 18-04-2021)