erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vermoedelijk rond 1850 opgetrokken ruime burgerhuis met een neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën die getypeerd wordt door een twee traveeën breed balkon op zware, gedecoreerde voluutconsoles met hardstenen balustrade en een weelderige cartouche met naar een wapen verwijzend schild.

De oorspronkelijk drie bouwlagen hoge gevel wordt sterk geritmeerd door verkleinende vensters in een geriemde hardstenen omlijsting en horizontaal geleed door de hardstenen plint met keldergaten, imitatiebanden in de gevelbepleistering, hardstenen cordons en een als lekdrempel uitgewerkte waterlijst die eertijds de aanzet vormde van de kroonlijst voordat het pand met een verdieping werd verhoogd. Fraaie dubbele deur met recent bovenlicht en vensters met neoclassicistisch schrijnwerk en buitenluikjes ter hoogte van de benedenverdieping.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72507 (Geraadpleegd op 02-03-2021)