erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vermoedelijk rond 1850 opgetrokken ruime burgerhuis met een neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën die getypeerd wordt door een twee traveeën breed balkon op zware, gedecoreerde voluutconsoles met hardstenen balustrade en een weelderige cartouche met naar een wapen verwijzend schild.

De oorspronkelijk drie bouwlagen hoge gevel wordt sterk geritmeerd door verkleinende vensters in een geriemde hardstenen omlijsting en horizontaal geleed door de hardstenen plint met keldergaten, imitatiebanden in de gevelbepleistering, hardstenen cordons en een als lekdrempel uitgewerkte waterlijst die eertijds de aanzet vormde van de kroonlijst voordat het pand met een verdieping werd verhoogd. Fraaie dubbele deur met recent bovenlicht en vensters met neoclassicistisch schrijnwerk en buitenluikjes ter hoogte van de benedenverdieping.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.