erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72515
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72515

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee burgerhuizen, in 1913 door architect Bourgignon opgetrokken voor zijn vader J. Bourgignon, maître plafonneur, blanchisseur, cimenteur, badigeonneur, en opgevat als deels gespiegelde rijhuizen met art-decogetinte lijstgevels die met simili pierre d’Euville bezet zijn.

Het geheel, asymmetrisch door de licht verzonken poorttravee van nummer 55, wordt gekenmerkt door een hoge hardstenen plint, twee halve korfbogen boven deur en venster van de begane grond, halfronde erkers en balkons in de bovenbouw en een decoratie van gestileerde bloemen op gietijzeren balustrades, friezen en uitgerekte consoles onder tand- en kroonlijst. Mooie details verfijnen de gevel, zoals de diefijzers met schijfmotief voor de keldergaten, de suggestie van een arcade ter hoogte van de begane grond, een verdiepte verticale band met bloemmotief die de scheiding tussen beide huizen aangeeft en de ten dele verzonken balkondeuren met geprofileerde afzaten. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef bewaard in nummer 57 en in poort, deur en gelijkvloers venster van nummer 55.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73849 (bouwvergunning 27.03.1913).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.