erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72519

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1907 door O. Devos ontworpen burgerwoning van het enkelhuistype, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen, witte en gesinterde baksteen. De lijstgevel in art-nouveaustijl wordt horizontaal geleed door de hoge natuurstenen plint, het lijnenspel van gekleurde baksteen, geprofileerde en vlakke cordons en een mooie kroonlijst op sierlijke modillons. Typerend zijn de hiërarchisch opgevatte muuropeningen - hoefijzerboogvormig op het gelijkvloers, schouderboogvormig in de tweede en rechthoekig in de derde bouwlaag -, evenals het schrijnwerk met respectievelijk straalvormige roeden in venster en bovenlicht van de begane grond, en geel en wit gekleurd glas met gebogen roeden in de bovenbouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68888 (bouwvergunning 28.03.1907).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72519 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.