Hoekwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning

Beschrijving

Burger-hoekwoning opgevat als dubbelhuis in halfopen bebouwing en opgericht in 1935 naar een ontwerp van architect L. Dierickx, bestaande uit een hoofdgevel van vier traveeën in de Gérard Vander Lindenstraat met een zijgevel van één enkele travee in de Emile Mathieustraat en een tuingevel achter een bakstenen tuinmuur.

Vernieuwende planopbouw met een centrale trap die de opeenvolging van kamers doorbreekt. Lijstgevels van twee bouwlagen opgebouwd uit platte gele baksteen in verschillende decoratieve verbanden met accentuering van lintvoegen en hoeken, en horizontale en verticale lijsten in hardsteen en kunststeen, alles onder de geprofileerde betonnen dakrand van het platte dak. De inkomtravee, op de begane grond versierd met hardstenen omlijstingen opgevuld met vierkanten in afwisselende metselwerkverbanden, bevat een portiek met een natuurstenen parement, een dubbele toegangsdeur en en bovenlicht boven de hardstenen luifel, en loopt uit in een driezijdige erker op de verdieping, eertijds beklemtoond door een vlaggenmast. Over hoofd- en zijgevels doorlopende lekdrempels, lateien en uitkragende luifels boven de rechthoekige vensteropeningen, creëren eenheid en horizontaliteit. Oorspronkelijk schrijnwerk in hout met horizontale verdeling en smeedwerk versieringen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95888 (bouwvergunning 14.09.1935).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 63, 134, 149, 169.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie