erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72524   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72524

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Dubbel burgerhuis in halfopen bebouwing, opgebouwd uit een hoofdvolume, georganiseerd rond een centrale traphal, en een overdekte koer, een tuin en een garage, het geheel naar plannen van J. Forton uit 1937 en verwant aan het baksteenmodernisme.

De lijstgevel uit geelrode baksteen op een doorlopende plint en vensterdorpel uit blauwe steen, bevat twee bouwlagen met een horizontale geleding van kunststenen cordons, onder een leien zadeldak met vernieuwde kroonlijst. De centrale deutravee heeft op de verdieping een rechthoekige hoger opgetrokken erkeruitbouw met hoekvenster, links uitlopend in een open afgerond balkon met vensterdeur en metalen reling, een dispositief herhaald in de zijgevel. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de rechthoekige vensteropeningen bevat een horizontale verdeling op de begane grond en een verticale op de verdieping; de rechthoekige dubbele houten deur een uitkragende luifel en rechthoekig bovenlicht. Eveneens oorspronkelijke vierdelige houten garagepoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97693 (bouwvergunning 17.03.1937).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72524 (Geraadpleegd op 23-10-2020)