erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72524
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72524

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbel burgerhuis in halfopen bebouwing, opgebouwd uit een hoofdvolume, georganiseerd rond een centrale traphal, en een overdekte koer, een tuin en een garage, het geheel naar plannen van J. Forton uit 1937 en verwant aan het baksteenmodernisme.

De lijstgevel uit geelrode baksteen op een doorlopende plint en vensterdorpel uit blauwe steen, bevat twee bouwlagen met een horizontale geleding van kunststenen cordons, onder een leien zadeldak met vernieuwde kroonlijst. De centrale deutravee heeft op de verdieping een rechthoekige hoger opgetrokken erkeruitbouw met hoekvenster, links uitlopend in een open afgerond balkon met vensterdeur en metalen reling, een dispositief herhaald in de zijgevel. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de rechthoekige vensteropeningen bevat een horizontale verdeling op de begane grond en een verticale op de verdieping; de rechthoekige dubbele houten deur een uitkragende luifel en rechthoekig bovenlicht. Eveneens oorspronkelijke vierdelige houten garagepoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 97693 (bouwvergunning 17.03.1937).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72524 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.