Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Dubbel rijhuis, oorspronkelijk bestaande uit een winkel met werkplaats en magazijnen op de begane grond en een woongelegenheid op de verdiepingen. Lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met een houten kroonlijst op gekoppelde klossen, gebouwd in 1933 volgens plannen van architect A. De Buck. De brede rechtse en linkse traveeën bevatten op de begane grond respectievelijk de afgeschuinde winkelpui en de poorttoegang tot de werkplaats, gevat tussen smalle bakstenen penanten met natuurstenen negblokken, beide met oorspronkelijk houten schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten, en op de verdiepingen een halfronde erkeruitbouw met drielichten. Beide middentraveeën bevatten smalle vensterstroken en de verdoken toegangsdeur. Elke bouwlaag wordt horizontaal geaccentueerd door doorlopende cordons in similibekleding die de in staand verband gemetselde baksteengevel boven alle vensterpartijen onderbreken. Bij een verbouwing tot studentenhuis in 1963 werd het schrijnwerk van de verdiepingen vernieuwd en een gevelbrede dakerker toegevoegd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92685 (bouwvergunning 10.05.1933); dossier 118163 (bouwvergunning 1963).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie