Rij traditionele arbeiderswoningen

Beschrijving

Rij van tien traditionele arbeiderswoningen; rijhuisjes van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1873-1874 door J. Jordens in de achtertuin van zijn perceel (toen gelegen Parkstraat 94) en aangelegd als semi-gang, vermits alle woningen een toegang kregen aan de toenmalige Horenstraat (nu Hendrik Consciencestraat).

Oorspronkelijk gewitte lijstgevels in rode baksteen met deur- en vensteropeningen met houten lateien en hardstenen dorpels onder ontlastingsbogen, met een sobere houten kroonlijst. De achtergevel bevindt zich op de perceelsgrens; de voortuin wordt gescheiden van de straat door een met panelen en lijsten versierde bakstenen tuinmuur op hardstenen plint, gebouwd op de rooilijn. Eind 19de of begin 20ste eeuw verbouwd, getuige de gecementeerde plinten, getoogde rollagen in baksteen met gecementeerde sluit- en aanzetstenen (nummers 45, 47, 55, 57, 61), decoratieve schilderlagen met nepvoegen (nummers 45, 47, 49, 51, 57, 61) en uitgewerkte kroonlijsten op consoles (nummer 43). Verscheidene woningen ondergingen recentere wijzigingen in de vorm van dakvensters en voorbouwsels.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

De nummers 57, 59 en 61 die oorspronkelijk bij de reeks hoorden, werden verbouwd.