erfgoedobject

Geheel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geheel van burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geheel van burgerwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1907 door O. Devos ontworpen geheel van burgerwoningen, gevormd door twee aan elkaar gespiegelde enkelhuizen van twee bouwlagen, geflankeerd door twee hogere enkelhuizen van drie bouwlagen, voorzien van een halve trapgevel die het hoogteverschil tussen de panden overbrugt en volgens de oorspronkelijke plannen bekroond moest worden met een windvaan. De lijstgevels met hardstenen plint worden getypeerd door een picturaal spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, brede steekboogvormige balkonvensters in de tweede bouwlaag met gestileerde, smeedijzeren balkonbalustrades en een fraai uitgewerkte kroonlijst op gestileerde (nummer 1 & 7) en slanke voluutconsoles (nummers 3-5) die herhaald wordt boven de als drielicht uitgewerkte dakkapellen in het leien mansardedak van de centrale woningen. Met uitzondering van de deur in nummer 5, bleef overal het origineel schrijnwerk bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 71910 (bouwvergunning 13.06.1910).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.