erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72530
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72530

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1914 naar ontwerp van C. Goemans gebouwde burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen met een eerder traditionele lijstgevel in wit en turkoois geglazuurde baksteen die gekenmerkt wordt door een hoge hardstenen plint met keldergaten, een centrale houten erker onder buikig balkon met gietijzeren balustrade, het spel van lijnen en ontlastingsbogen in turkooizen baksteen en een houten kroonlijst op voluutconsoles. Art-nouveau-getinte vensteromlijsting met krulmotief ter hoogte van de begane grond. Recente deur onder oorspronkelijk bovenlicht. Met uitzondering van de erker werd het schrijnwerk overal vervangen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75783 (bouwvergunning 23.04.1914).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72530 (Geraadpleegd op )