erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72531
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72531

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning die in 1911 naar ontwerp van O. Devos werd opgetrokken als een enkelhuis van drie bouwlagen, twee traveeën op het gelijkvloers en één travee in de bovenbouw. De bakstenen gevel, afgelijnd door een hoge hardstenen plint met breuksteen en een ver uitkragende kroonlijst op consoles, wordt gekenmerkt door het decoratief spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte en gesinterde baksteen, hardstenen cordons, de afwisseling van verzonken en verhoogde muurvlakken in de bovenbouw en de duidelijk art-deco-getinte bekroningen in blauwe hardsteen aan weerszijden van de kroonlijst. Zeer stijltypisch zijn de deur met hoog, rondboogvormig bovenlicht, het hoefijzerboogvormige venster op de gelijkvloerse verdieping, de trapeziumvormige erker die door middel van een verhoogd venster overloopt in het balkon van de bovenste bouwlaag, het schrijnwerk met gebogen en rechte roeden en de glas in lood voorzetglazen met art-decomotieven.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72651 (bouwvergunning 27.02.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72531 (Geraadpleegd op )