Ensemble van eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Indrukwekkend ensemble van eclectische burgerhuizen van twee traveeën en vier bouwlagen, in 1911 opgetrokken naar ontwerp van E. Sterckmans in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en zandhoudende kalksteen. Enkelhuizen in repetitief schema met een zware hardstenen plint, voorzien van keldergaten en een bovenbouw, afgelijnd door een gekanteelde gevelbekroning. Zeer typerend aan de plastisch uitgewerkte gevels zijn de risalietvormig en verdiept uitgewerkte traveeën met geprofileerde dagkanten en decoratieve patronen van overhoekse bakstenen, evenals verdiepte spiegels onder en bakstenen waterlijsten boven de steekboogvensters. Voorts vrij gedrukte steekboogdeur in een natuurstenen omlijsting met negblokken. Oorspronkelijk schrijnwerk met fijne roedeverdeling en houten rolluiken. Aanvankelijk waren alle woningen aan de tuinzijde voorzien van een glazen tuinkamer.

Nummers 13, 17, 21. Gekoppeld venster op de begane grond onder een erker met afgeronde hoeken die in de derde bouwlaag uitgewerkt is als balkon, voorzien van een fraaie smeedijzeren borstwering met art-nouveau-inslag tussen bakstenen pijlertjes.

Nummers 15, 19, 23. Gelijkvloers met een als drielicht uitgewerkt venster onder een art-nouveaugetinte bekroning die deels gecementeerd, deels in natuursteen werd uitgewerkt. Hierboven, in de tweede en derde bouwlaag, een verdiepte travee met halfronde erkers, voorzien van natuurstenen penanten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73143 (bouwvergunning 07.09.1911).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie