erfgoedobject

Architectenwoning Vanden Eynde

bouwkundig element
ID
72535
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72535

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eigen woning van architect Alfons Vanden Eynde, in 1911 opgetrokken en opgevat als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met souterrain. De eerder traditionele lijstgevel met trapeziumvormige erker en fraaie kroonlijst wordt getypeerd door det art-nouveau-/art-deco-vormgeving van het hoefijzerboogvormig souterrainvenster in de hoge, hardstenen plint, het schrijnwerk van de deur, ontlastingsbogen in wit en turkoois geglazuurde baksteen en verdiepte spiegels met geglazuurde tegels waarop voorstellingen van een haan en een zwaan (deurtravee), en een zeelandschap met vrouwenportret in een medaillon.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73082 (bouwvergunning 21.08.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Architectenwoning Vanden Eynde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72535 (Geraadpleegd op )