erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72536
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72536

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1911 door O. Devos ontworpen burgerwoning, voorzien van een gecementeerde lijstgevel in art-nouveaustijl die horizontaal geleed wordt door de hardstenen plint met keldergat, cordons tussen de drie bouwlagen en de kroonlijst op slanke consoles. Typerend zijn de smalle rondboogdeur met bovenlicht en het pseudo-drielicht met gietijzeren tussenstijlen in de onderbouw, en het verdiept gevelvlak in de bovenbouw, versierd met krulmotieven en opengewerkt door een trapeziumvormige erker met oorvormige decoratie en een drielicht met Frans balkon en gietijzeren penanten. Voorts fijne waterlijsten boven de vensters, een in de plint uitgewerkte voetenschraper en oorspronkelijk schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73237 (bouwvergunning 09.10.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72536 (Geraadpleegd op )