erfgoedobject

Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen

bouwkundig element
ID
72543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72543

Juridische gevolgen

Beschrijving

Levensgrote en realistische voorstelling van André Dumont (1847-1920), geoloog, mijnbouwkundige en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven toen hij in 1901 de steenkoolbekkens ontdekte in Limburg. Naar aanleiding van zijn overlijden in 1920 en omwille van zijn nationale verdienste gaf de door hem opgerichte Vereniging van Mijnbouwingenieurs van de Katholieke Universiteit Leuven aan beeldhouwer Paul Van den Kerckhove (1876-?) de opdracht een standbeeld te maken. Emile Goethals, ingenieur-architect en eveneens hoogleraar aan de Leuvense Universiteit, ontwierp de sokkel en allicht ook de afscheiding met smeedijzeren balustrade.

Het geheel werd plechtig ingehuldigd op 12 november 1922. André Dumont wordt verbeeld in brons, gekleed in toga, de ogen neergeslagen en met plan/kaart in de handen en boeken aan de voeten.

Het beeld staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen: vierkant aan de basis en overgaand in een octogoon, decoratief uitgewerkt met bladwerk en festoenen en gesigneerd "E. GOETHALS, ING.-ARCH". Drie zijden van de sokkel dragen een opschrift: "ANDRÉ DUMONT/ 1874-1920/ …IL DÉCOUVRIT LE BASSIN BROUILLER/ DU NORD DE LA BELGIQUE", "ASCH, 2 VIII, 1901" en "ANDRÉ DUMONT/ 1874-1920/ … HIJ ONTDEKTE DE STEENKOOL IN DE DIEPTE VAN DE KEMPENGROND".

Het standbeeld wordt omgeven door een ovaal plantsoen met hortensia’s in de buitenrand en een op het einde van de jaren 1990 aangeplante thujahaag waarbinnen voornamelijk lage juniperusstruiken, cotoneaster en opschot van vlier en hulst die de geprofileerde kalkzandstenen plint van het oorspronkelijke perk volledig overwoekeren.

Het geheel van standbeeld en plantsoen maakt deel uit van het centraal op het Hogeschoolplein gelegen grasveld, rechthoekig met afgeschuinde hoeken, afgeboord met blauwe hardsteen en een lage taxushaag en omzoomd door gekandelaarde witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum).

  • PEETERS M. 1983: Gids voor Oud-Leuven, Antwerpen, 160.
  • REMS M. 1981: De Leuvense standbeelden, Arca Lovaniensis, jaarboek 38.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/115.1, Hogeschoolplein Leuven (VERLOOVE C., 2016)
Auteurs: Verloove, Claartje; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hogeschoolplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72543 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.