Café De Werf ()

Minstens tot de 18de eeuw opklimmend hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken. Het pand telde in oorsprong zes traveeën en werd na 1850 opgesplitst in twee woningen: één toegankelijk via de Sint-Michielsstraat, en één met toegang op het Hogeschoolplein. Het pand vertoont nog zichtbare sporen van de 18de-eeuwse toestand: de zijtuitgevel aan de Sint-Michielsstraat met kalkzandstenen plint, hoekketting, negblokomlijstingen rond de vensters van de begane grond, schouderstukken en topstuk en het aandak met schouderstuk en muurvlechtingen in de grotendeels vrijstaande, blinde westelijke zijgevel.

De bovenbouw van de linkse helft van het pand heeft aan de pleinzijde een vroeg-19de-eeuws uitzicht – geheel in de geest van de neoclassicistische pleinaanleg uit 1812 - en wordt getypeerd door rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels. De rechter helft van het pand, met toegang op het plein, werd in 1935 intern verbouwd en kreeg gelijktijdig een nieuwe gevelordonnantie met een guillotinevenster, een deur en een garagepoort op de begane grond en in de bovenbouw, twee traveeën met brede, drieledige ramen en een trapeziumvormige erker.

In 1974 werd de deur aan de Sint-Michielsstraat opnieuw gedicht en werden beide woningen opnieuw kadastraal samengevoegd. Gelijktijdig werd het guillotineraam versmald en kreeg de deur een negblokomlijsting.

Door de uniforme bovenbouw - gepleisterd, wit geschilderd en in de rechterhelft van schijnvoegen voorzien - heeft het geheel heden een homogeen voorkomen. Vermoedelijk in het midden van de 20ste eeuw toegevoegde dakkapellen en recent schrijnwerk in de bovenbouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95770 (bouwvergunning 28.08.1935); dossier 123.908 (bouwvergunning 23.08.1974).

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/115.1, Hogeschoolplein Leuven (VERLOOVE C., 2016)
Auteurs:  Verloove, Claartje; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & De Sadeleer S. 2016: Café De Werf [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194486 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Volgens de literatuur al in 1814 "Hôtel et Café de l’Europe" en als dusdanig vrijwel onmiddellijk na de aanleg van het Hogeschoolplein gebouwd in de vorm van een hoekhuis van drie bouwlagen onder een zadeldak met aan de pleinzijde een eenvoudige, wit bepleisterde classicistische lijstgevel van zes traveeën, en in de Sint-Michielsstraat een vermoedelijk oudere zijpuntgevel met schouderstuk en drie traveeën - de middelste blind op de verdiepingen. In 1935 gewijzigde ordonnantie naar huidig uitzicht, cementering van de gevel en aanpassing van de dispositie van de ruimtes. Later toegevoegde dakkapellen en recent vervangen schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95770 (bouwvergunning 28.08.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. & Mondelaers L. 2009: Café De Werf [online], https://id.erfgoed.net/teksten/72545 (geraadpleegd op ).