erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
72550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72550

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

In plan en gevelopstand gespiegelde rijwoningen uit 1937 van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. Het parement van platte geelbruine baksteen in halfsteens verband met geaccentueerde lintvoegen en zwarte ceramische tegels met brede witte horizontale voegen in de plint en de muurvlakken tussen de vensters, wordt bovenaan afgelijnd door een dakrand zwarte ceramische muurdekpannen gevat tussen twee hogeroplopende penanten. Een subtiel spel van horizontale en verticale lijnen en reliëfwerking modeleert de gevelopstand.

Op de begane grond bevindt zich naast een ingediepte portiek met afgeronde hoeken een bakstenen pilaster die aanzet in de plint en bekroond wordt door een ceramische pantegel ter hoogte van de latei, uitgewerkt als een rollaag. In de tweede bouwlaag werd de borstwering enkel verheven uitgevoerd in de venstertravee maar wordt wel doorgetrokken tot de zijkant van de gevel, terwijl de rollaag wel beide vensters omvat maar onderbroken wordt tussen beide woningen. In de derde bouwlaag daarentegen is de verheven borstwering doorlopend onder de vensters en loopt de rollaag over beide gevels door. Recent vernieuwd schrijnwerk van venster- en deuropeningen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 98053 (bouwvergunning 13.07.1937); dossier 98054 (bouwvergunning 15.07.1937).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72550 (Geraadpleegd op )