erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72557

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuis in wederopbouwstijl dat volgens de bouwvergunning van 1924 door architect M. Stevens op de nieuwe rooilijn met hergebruikt materiaal werd opgetrokken, naar het model van een vóór 1914 op hetzelfde perceel dieper gelegen 18de-eeuwse woning "entre cour et jardin".

Lodewijk XV-geïnspireerd enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien mansardedak (nok parallel aan de straat) met lijstgevel in baksteen; gebruik van blauwe hardsteen voor de omlijstingen, zandsteen voor de plint met keldermonden. Karakteristieke ordonnantie met steekboogvormige vensters in een platte bandomlijsting met trapeziumvormige sluitsteen en voorzien van houten schrijnwerk met als tandlijst uitgewerkte tussendorpel. In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren gerecupereerde fraaie Lodewijk XV-deuromlijsting: schouderboogvormig, met geprofileerd kwarthol beloop en voorzien van imposten en neuten, met rocaillemotieven in de zwikken onder de bekronende gestrekte waterlijst die eertijds de nu verdwenen ijzeren leuning van het Frans balkon schraagde. In aanverwante stijl ingebrachte brede vitrine links. Eenvoudige aflijnende houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76457-82949-84017 (bouwvergunning 04/08/1924).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72557 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.