In zijn huidig voorkomen omvat dit ensemble aan de Muntstraat een gecombineerd hoek- en lager rijhuis en aan de ’s-Meiersstraat een enkelhuis.
Volgens een bouwvergunnig van 1834 vormden het hoekhuis en het belendende ’s-Meiersstraat nummer 1 oorspronkelijk één ruim pand, opgetrokken in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect D.J. Peeters, met drie bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (nok parallel aan de ’s-Meiersstraat), respectievelijk drie traveeën aan de Muntstraat en vier - waaronder de ingangstravee - aan de ’s-Meiersstraat. Opsplitsing in twee panden en wijziging van de ordonnantie op de begane grond vanaf 1881 tot grosso modo het huidige uitzicht in 1948. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels, afgeschuind op de hoek, onder aflijnende kroonlijsten. Verkleinende ordonnantie met bovenvensters in bandomlijsting, ter hoogte van de tweede bouwlaag met tot een omlopend cordon doorgetrokken lekdrempels en diamantkopvormige sluitstenen; gelijkaardige motieven voor de vullingen van de steigergaten. Voorts blind middenvenster op de tweede bouwlaag aan Muntstraat. De aanpalende, in kern minstens tot de 18de eeuw opklimmende breedhuizen aan 's-Meyersstraat nummers 1-3, met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, werden in een recentere periode bij het hoekhuis geïncorporeerd, waardoor de ordonnantie op de begane grond wijzigde. Van de oudere kern getuigen de (gedeelde) tongewelfde kelder, het grotendeels oorspronkelijke dakspant, en de steile dakhelling aan de achterzijde (nummer 3). Recentelijk werd de gevel van nummer 1 naar het model van het hoekpand voorzien van een cementering met schijnvoegen.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)