Burgerhuis in neorenaissancestijl

Beschrijving

Burgerhuis in neorenaissancestijl, gebouwd in opdracht van Auguste Lefever, naar een ontwerp door de architect Karel Matthijs uit 1912 (gevelinscriptie). Tot het oorspronkelijke bouwprogramma behoort een atelier achteraan in de tuin.

Over het oeuvre van Karel Matthijs die in Antwerpen slechts een tiental jaar als architect actief lijkt te zijn geweest - tot aan de Eerste Wereldoorlog - is weinig bekend. Gelijktijdig met de woning Lefever kwamen de woning Krutwig aan de Eglantierlaan en de woning Meyer aan de Arthur Goemaerelei tot stand.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning vier bouwlagen, oorspronkelijk onder een mansardedak. Dit laatste werd tijdens de Tweede Wereldoorlog of begin jaren 1950 storend verbouwd tot een volwaardige verdieping. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet beantwoordt de compositie aan een drieledig schema, opgebouwd uit de pui, de twee hoofdverdiepingen, en een attiek met klassiek hoofdgestel. Verticaal ritmeren twee ongelijke risalieten de opstand, het smalle portaalrisaliet gemarkeerd door gesuperposeerde pilasters. Een bow-window met koepeldak boven het portaal accentueert de bel-etage, een balkon met balustrade in de hoofdtraveeën de tweede verdieping. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting. Het houten schrijnwerk van de vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk en voortuinhek; vernieuwde inkomdeur.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de doorlopende vestibule, het kantoor en de keuken met ‘monte plats’. Op de begane grond neemt een suite van salon en kantoor de straatzijde in, en de eetkamer met gevelbrede bow-window de tuinzijde. Volgens dezelfde opdeling herbergt de tweede verdieping de slaapkamer en kinderkamer, elk met annex bad- of toiletkamer. Vier overige slaapkamers bevinden zich op de derde verdieping, met onder het dak twee mansardes en een zolder.